Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
BX

Baron X

12. 5. 2012 14:09
Trocha historie

Málokdo si to uvědomuje, ale on je tu i problém technologický. IZIP vznikl v době, kdy pro jeho řádný provoz nebyly splněny ani legislativní ani technické podmínky. Řada lékařů v té době neměla nejen připojení k internetu, ale ani potřebné technické vybavení. V tomto ohledu IZIP předběhl dobu a nemohl splnit podmínky, které dnes pokládáme za samozřejmé. Chybou ovšem jednoznačně bylo, že se IZIP nevyvíjel s dobou, technické řešení je prakticky deset let staré, což je z hlediska IT pravěk. Nejde o to, že by v principu nebyla komunikace bezpečná, ale je nepohodlná, zdlouhavá a předávané záznamy jsou značně obecné a bohužel neúplné. Souhlasím s autorem, že za této situace může využití informací z IZIPu v určitém kontextu medicínsky rizikové.

0 0
možnosti
BP

pavelthelong

12. 5. 2012 16:10
Re: Trocha historie

kdyz to zjednodussim, pokusim se o "polopaticky" priklad. V ramci digitalizace dnesni mlady automechanik (v nemecku uz se nejmenuje automechanik, ale Mechatroniker) nemumi diagnostikovat ani odstranit poruchu auta, pokud ji nevyhodnoti pocitac.  Jeste horsi by to bylo v medicine, protoze ta odpovednost je trochu vetsi. Navic jspousta dat o pacientovi je analognich a nedigitalizovatelnych (treba anamneza, prubeh onemocneni...) a nedokazu si predstavit, jak by se treba dokladovalo jakekoli rozhodnuti na zaklade vysledku preklinickych oboru (preklinicke obory jsou treba laborator, rentgen atd.) Dneska mam stale pisemne doklady na papiru. Predstava, ze se podivam do nejakeho cloudu, naordinuji lecbu a druhy den zjistim, ze data, na jejichz zaklade jsem stanovil diagnozu, nekdo omylem smazal, nebo zmenil, tak takova predstava mne desi. Pravne nemohu nikomu dokazat, co jsem mel behem rozhodovani o lecbe v ruce.........

1 0
možnosti

jjencek

12. 5. 2012 13:50
Že by v 21 století měl být zaveden elektronický systém,

to považuji za nezbytnost a je otázkou času, kdy k tomu dojde. Jsem přesvědčen, že v jiných zemích se něco podobného připravuje, nebo už používá. Na IZIPu je špatné, že se začalo zavádět bez legislativy, na základě dobrovolnosti lékařů, takový systém je nanic a dalo se čekat, že to tak dopadne. Kdo vlastně je zodpovědný za rozhodnutí, že se do toho nalijí peníze bez výběrového řízení a vůbec ne malé? O výhodnosti kvalitního elektronického systému nad papírovými kartotékami ani nebudu diskutovat, jen musí být zaveden kvalitně. Zabezpečení ochrany dat lze zajistit na vyšší úrovni než je papírová kartotéka, často končící na smetišti nebo v opuštěném sklepě k veřejné dispozici. Jestliže se nebojíte o zabezpečení svého konta u banky, tak kde je problém. Ostatně když jsem byl u obvodního lékaře nebo v Motolské nemocnici, obdobné lokální systémy tam pracují a lékaři si mezi jednotlivými odděleními předávají informace po síti, nevidím problém to rozšířit celorepublikově.

1 0
možnosti
JS

Juraj 1

12. 5. 2012 14:02
Asi nikdo normální ze zdravotníků není proti elektronizaci

Ona by šla udělat dokonce tak, že by jim značně šetřila práci a přitom byla zjevným přínosem pro pacienty a také pojišťovny.

Ale muselo by se začít identifikací cílů, jejich prověřením ,  legislativními změnami, komunikací mezi zástupci jednotlivých skupin, pak nějakým droibným pilotním projektem na limitovaném území, vyhodnocení, vychytání chyb , pilot na o něco větším území.....

Že to nikde ve světě nefunguje je dokladem toho , že tato báječná idea má velmi podstatné problémy.

6e se nevydařil IZIP je naprosto logické a že se to muselo vědět od samého začátku mi přijde jasné taky.

0 0
možnosti
JS

Juraj 1

12. 5. 2012 13:15
Proč elektronizace zdravotnictví nikde nefunguje

je poměrně zásadní otázka, než se začne opět nějaká utopie testovat na českém zdravotnictví za peníze občanů.

0 0
možnosti
JS

Juraj 1

12. 5. 2012 13:14
IZIP ForEver

http://www.tribune.cz/clanek/26617-projekt-izip-by-mel-dostat-dalsi-sanci

zajímavé jsou myšlenky, že lékaři by měli mít povinnost, nejlépe aniž se to uvádí, zdarma. Myslím, že ministři určovali povinnosti lidem v jiném režimu.

0 0
možnosti
IV

Hell2

12. 5. 2012 14:49
Re: IZIP ForEver

Vy už jste si zvykli, že dáte štemol na potvrzení a vyinkasujete 3 stovky za 2 minuty práce. Ve všech ostatních zaměstnáních je dokumentace povinná a součástí práce  - grátis!!!!!

0 0
možnosti
LP

Lukáš Pecha

12. 5. 2012 12:04
Lékaři to už předem odmítali.

Negativní stanovisko k IZIPu odůvodňovali odkazem na pacienta a jeho důvěrné informace, jejich možné zneužití. Nebylo to náhodou proto, aby nebyly kontrolováni ze strany pojišťoven? Lékaři, především ti soukromí se pohybují v našém zdravotnictví jako štika v rybníce. Jde jim především o své prachy. Kašlou na přespočet úvazků, hlavně když jsou dobře zaplaceni. Proto ta někdy zbytečná vyšetření, posílání pacientů ke kamarádům do ordinací apod.

1 0
možnosti
JS

Juraj 1

12. 5. 2012 12:11
Re: Lékaři to už předem odmítali.

Málo o tom víte, nebo podléháte demagogiím zastánců izipu. Každá vaše věta jde vyvrátit z otevřených zdrojů..... Např - lékaři nechtěli- nikdo se jich neptal, pokud by mělo něco fungovat za jejich nutné podpory, je to divé. Naopak , z počtku to večejně podporovali- naši představitelé včetně Ratha, inzeráty v našich časopisech...

Neodpovídáte na moji námitku, že pojišťovna všechny info k tomu, aby nepravosti odhalila dávno má. A ne stoprocentní, ale dvěstěprocentní. Takže pokud by to měl být ten problém... je to volaaké podivné. Pokud je to jenom mediální demaogie jako zástěrka ...tak jste na ni také naletěl  ..:-/

0 0
možnosti
JS

kelner

12. 5. 2012 11:46
Elektronizace

Elektronizace může být přínosem, ale pouze za splnění jedné nutné podmínky. Musí existovat pouze jediný vstup do systému, ten musí být nařízený zákonem a mimo tento vstup nesmí být žádný lékařský zákrok, lék atd zaplacen a nikdo nesmí vyžadovat žádnou další duplicitní evidenci. Veškeré informace oprávněným osobám a institucím musí poskytovat tento elektronický systém. Za projektování systému bez splnění této podmínky je tunel a v každé slušné zemi by za to šel někdo bručet.

2 0
možnosti
JS

Juraj 1

12. 5. 2012 11:55
Re: Elektronizace

jo, jo, zlatá slova. Zdá se ale , že je naši politici ani jejich poradci nečtou.nebo, že by měli jiné motivace než levný fungující systém?

Podle posledních info se chysté elektrnizace  ala IZIp tentokrát nuceně a státní.....

0 0
možnosti
C

certik_bertik

12. 5. 2012 10:44
idea

e-governmentu je dobrá, ale zcela neproveditelná. Vezměte si že nějakou agendu vede  centrálně úřad o 20 lidech, pak má 2 úředníky v kraji. Pak si někdo vzpomene udělat elektronizaci, takže ti úředníci co už tam jsou tak se jejich počet bude muset zvýšit, protože vlastně budou lidé a firmy posílat formuláře přes internet a pak ještě písemně, a někdo to bude muset dávat dohromady, navíc přidejte elektronický informační systém za stovky milionů, k tomu ještě operátoři a správci systému, takže výsledek je ten, že místo úspory se hned při zavádění utratí tolik peněz že by to stačilo na výplaty a provoz toho úřadu předtím asi na 250 let dopředu

0 0
možnosti
JS

Juraj 1

12. 5. 2012 10:54
Ve zdravotnictví je to jinak

faktografii do počítačů pojišťovan plní zdravotníci- pokud chcete zaplatit, zakodujte a dodejte v elektronické podobě. Ano, mimo to musí udržovat ještě papírové doklady..zadarmo....Takže nejdražší část systému je dobře plně funkční v nepřetržité řadě delší jak 20 let.

Pak nějaký magor napojený na pojišťovny začne tvrdit, že je třeba další systém, v principu nespolehlivý a nefunkční, kteří budou lékaři znovuplnit informacemi , opět zadarmo, z nařízení státu.

Jednak není třeba, když už mají compl naplněny ( dg, data vyšetření, kde, kým , výkony, léky....), není nic jednoduššího, než za pár kaček udělat vybírací programy pro aktuální data a zpřístupnit je na netu - což by bylo přesné, stále aktuální a hlavně o řády levnější.

e zdravotnictví jak vyšije, levňoučko a funkčně. Ale to ne. POtřebujeme megatunel. Nefunguje- můžou za to proradní dochtoři- nechtějí kontrolu... chápete to???????To je hnus velebnosti.

0 0
možnosti
DH

malý david

12. 5. 2012 10:12
jsem v IZIPu a bylo by to dobré

kdyby tam dávali informace všichni lékaři. Jsem po operaci srdce a mám tam uvedené všechny léky které musím brát. Někteří lékaři odmítají s IZIP spolupracovat a stalo se mi v jedné nemocnici že to vůbec neznali a neuměli.

0 0
možnosti
JS

Juraj 1

12. 5. 2012 10:17
Re: jsem v IZIPu a bylo by to dobré

mj pracovat s nevaalidními informaci je potenciálně pro vás medicínsky a pro lékaře forenzně poněkud nebezpečné, jak píši

0 0
možnosti
PP

ippokorny

12. 5. 2012 10:03
Já také šířil podle vás "demagogie"

Asi jste nepochopil jednu úplně zásadní věc a nezmiňujete se o ní. Na IZIP neproběhlo žádné výběrové řízení, na tak velké peníze výběrové řízení musí být, navíc jde o akci jedné pojišťovny, která se rozhodla posílat bez toho výběrového řízení veřejné peníze nějaké soukromé firmě, která neměla a nemá ani korunu, kam se ty miliardy poděly?

IZIP se opravdu nerovná se elektronizace, jde o nesmyslně drahý a života neschopný projekt, ostatní pojišťovny či jiné státy mají levnější projekty, což tvrdím od roku 2005.

Šlo jen a jen o získání peněz z VZP, za vlastní peníze by do toho autoři IZIP samozřejmě nešli.

2 0
možnosti
JS

Juraj 1

12. 5. 2012 10:15
Re: Já také šířil podle vás

VZP není stát,  asi nemusí dělat VŘ .ale o tom to není. Nikdo, kdo je jenom normálně přemýšlející a má špetku zodpovědnosti, by sa mozřejmě takový projekkt nespustil a hlavně leta neudržoval v chodu za těžký prachy. S odstupem času jediný důvod pro IZIP byl tunel a museli o vědět všichni, od samého začátku.

Text jsem napsal po přečtení blogu Havránka, který přepisuje bez základní úvahy demagogie obhajovatelů IZIPU- za nefunkčnost můžou doktoři, nechtěli to, protože by měli kontrolu. Kdyby to nebylo smutný, je to k popukání.

0 0
možnosti
Y

Yarda.

12. 5. 2012 9:11
Já jako prostý (občasný) pacient

nehodnotím, jakou měl tenhle projekt úroveň, ale něco podobného bych uvítal, třeba když se mne lékař ptá, jaké choroby jsem prodělal a jaký je obchodní název léků co užívám. Ale nedovedu si představit, jak někdo bere jednu po druhé mé zdravotní karty co jsou u různých lékařů a klofe to do počítače.

0 0
možnosti
JS

Juraj 1

12. 5. 2012 10:21
Re: Já jako prostý (občasný) pacient

Někteří naši politici si to umí představit. K tomu ještě zadarmo, z příkazu státu. Svědčí to o jejich nejenom duševní úrovni.

Další velmi důležitý dotaz je: Kdo ručí za kompletnost, přesnost a věrnost informací? Pokud zní odpověď že nikdo, jde o nesmyslnou činnost, což taky nepomůže oblibě.

Další zásadní problém je , že informace v moment , kdy je vložíte, již mohou být zastaralé, po pár dnech tato pravděpodobnost narůstá- váš zdravotní stav , léky aj se mohou průběžně měnit. Takže dám vám léky podle izipu, vy pojdete a kdo za to může - já. Výborná perspektiva.

1 0
možnosti
  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1851x
Životní optimista v pesimistickém světě. Někdy nahoře a někdy také hodně dole. Lékař od roku 87 optimistického oboru s praxí tam i jinde. Také občas neklidný cestovatel hledající spíš "krásné lidi" než krásné stavby.

Seznam rubrik